Rosa husets nya ungdomsombud

10 maj 2012

Ungdomar leder ungdomar

Cecilia Dahlgren och Jessica Holmström har tagit över stafettpinnen för en ettårig projektanställning i ungdomens eget kulturhus.

Det skedde i början av maj och innebär att kulturnämnden kan fortsätta den satsning på arbetsmarknadsåtgärder för ungdomar som inleddes under fjolåret. För 2012 har kommunstyrelsen beviljat 300 000 kronor för ändamålet.

- Eftersom Rosa huset är ett kulturhus som drivs av, med och för ungdomar tycker vi att ungdomar också ska styra och ställa i verksamheten, säger ungdomssamordnaren Åke Nyström. Det började alltså i fjol med ett ombud på halvtid och senare under hösten kunde vi anställa ytterligare en person.

Deras projektanställningar har nu alltså löpt ut och det har blivit dags för Cecilia och Jessica att ta vid för det kommande året.

Ungdomsombud2012
Cecilia Dahlgren och Jessica Holmström.

Testade och godkända

- Vi hade 37 sökande och det slutliga urvalet har skett genom omfattande tester. Ett viktigt formellt krav var dessutom att gymnasieexamen inte får ligga längre tillbaka i tiden än fem år.

Jessica bor i Rättvik och gick ut gymnasiet i fjol. Under hösten pluggade hon detaljhandel på Högskolan Dalarna men hoppade av.

- Den utbildningen kändes inte rätt men det gör det här jobbet. Under första veckan har vi haft introduktion och träffat ungdomar och jag ser verkligen fram emot fortsättningen.

Från Rättvik kommer också hennes kompanjon Cecilia Dahlgren, men hon har faktiskt nyss flyttat till Mora just för det här jobbet. Även hon är 20 år gammmal och gick alltså ut gymnasiet i fjol. Därefter studerade ägnade hon sig åt inredningsstudier vid en finsk folkhögskola och ska nu bli ungdomsombud.

- Jag tyckte jobbet lät kul och eftersom jag har sysslat en hel del med föreningsarbete och evenemang så tror jag att det här kommer att passa mig bra.

Får ett omväxlande jobb

Cecilia och Jessica ska jobba tillsammans med de tre heltidsanställda ungdomledare som finns i Rosa huset. Arbetstiden delvis schemalagd och uppgifterna blir i stora drag att fånga upp nya idéer och genomföra egna.

- I Rosa huset kläcks många idéer, bekräftar ungdomsledaren Maganus Drotz. De utvecklas också där och ifall de är bra kan vi inom tre dagar fatta beslut om en fortsättning. När projektet sedan är i gång får ungdomarna samtidigt en arrangörsutbildning och efteråt görs det alltid en utvärdering. Just nu är vi igång med ett projekt om att bilda en basketklubb och genomföra en streetbasketturnering, vi ska också ha en klädbytardag, vi ordnar utställningar och konserter. Och i morgon startar vi med teater.

- Vi tror det är bra att ungdomar pratar med ungdomar och därför kommer tjejerna att vara ute en hel del i skolorna också, säger Åke Nyström. En del av tiden kommer de också att hjälpa mig med Mora Ungdomsråd och demokratifrågor.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 10 maj 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... den senaste minnesstenen i Dalarna med anknytning till Gustav Vasas äventyr restes i Kättbo 1934? Till minne av skidåkarna Lars och Engelbrekt som sägs vara de som hann upp den blivande kungen i Sälen vid årsskiftet 1520-1521.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213